Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

Bli effektiv -
ta en fikapaus


Att kunna gå ifrån och ta sig en kopp kaffe är bra för både trivsel och effektivitet, menar David Jonsson och Michael Axelsson på it-företaget Portalplus. Foto: Svanthe Harström

Fikarasten är inget slöseri med tid – utan ett bra sätt att få ökad trivsel, bättre effektivitet och högre kreativitet. Och det är i norra Sverige som vi är bäst på att samlas runt en kopp kaffe.

Kanske är det dags att lämna bilden av att skrivbordslunch och hämtkaffe signalerar effektivitet? I själva verket tycks det vara så att möjligheten att gå ifrån för att ta en kopp är bra både för effektivitet och kreativitet.
En stor undersökning bland 8 000 Manpower-medarbetare visar att fikarasten ger mer effektiva medarbetare. Och på arbetsplatser där medarbetarna fikar tillsammans är stämningen bättre än på företag som inte har gemensam fikarast. Slutsatser som David Jonsson, vd för Portalplus i Sundsvall, håller med om.
– Kaffet och fikapausen är en viktig del i vår strävan att personalen ska må bra och trivas. Arbetsglädje är ett annat ord för produktivitet. För oss som tjänste­företag är personalen vår absolut viktigaste tillgång. Därför är det viktigt att fikarummet känns fräscht, att det finns bra kaffe och vi bjuder även på frukt, säger han.


Gemensamma tider
Portalplus är ett it-företag med 22 anställda. Företaget är inriktat på intranät och ärendehantering. Mycket av utvecklingsarbetet görs på kontoret och kan stundtals bli intensivt. Arbetsplatsen försöker hålla gemensamma fikatider både på för- och eftermiddagen.
– Det är ingen strikt tid som alla måste passa. Vi jobbar mycket i olika projektteam och de tar ofta fikapaus tillsammans när det passar, säger David Jonsson och visar upp fikarummet som ligger med fin utsikt över småbåtshamnen nedanför kasinot.
Att fikarasten är populär råder det ingen tvekan om.
– Vi har en kaffeförbrukning som är enorm. Utan kaffe stannar kontoret. Det märker vi när det är något fel på kaffemaskinen.


Funkar som smörjmedel
Rolf Grundberg, regionchef på Café Bar, menar att fikapausens sociala funktion är viktig.
– Att dricka kaffe är socialt. Det är det första vi bjuder på när det kommer gäster, både hemma och på arbetsplatsen. Kaffe fungerar som smörjmedel i den sociala kontakten människor mellan, säger han.
Och det är inte bara för det sociala och trivseln som kaffepausen är viktig. Den bidrar även till kreativiteten på arbetsplatsen. Det visar bland annat ett exempel från England där hela 14 forskare från en institution vid universitetet i Cambridge har fått Nobel­priset. Orsaken? Fikarummet. För enligt forskarna själva är det i möten över en fika eller lunch som Nobel­prisen föds.
– Vid fikapausen utbyts ofta viktiga erfarenheter. Man kan få lite distans och prata med arbetskamraterna vilket är bra för kreativiteten, säger David Jonsson på Portalplus.

Vinn kaffemaskin i Bättre affärers och Café Bars tävling!

Läs även:

Norrlänningar är bäst på att fika

Gratis kaffe lockar kunder

Thomas Ekenberg
thomas.ekenberg(a)journalisthuset.se

Publicerad: 31 maj 2012 Kl.11:26

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner