Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

Livet efter Brexit


Foto: Olof Axelsson

Hämmande tullar eller business almost as usual? När Magnus Almén och Björn Axelsson från brittiska ambassaden besökte Sundsvall tonade de ner de negativa konsekvenserna av Brexit:
– Den stora marknaden kvarstår.

I juni 2016 röstade britterna med knapp majoritet för att lämna EU. Den 29 mars inleddes den formella utträdesprocessen och i april 2019 beräknas Storbritanniens EU-saga vara över. Hur handelsavtalet som nu ska förhandlas fram mellan Storbritannien och unionen kommer att se ut vet ingen. Men klart är att det finns oro kring frågor som tullar, arbetskraftsinvandring och regelverk. I februari ordnade Handelskammaren Mittsverige ett seminarium i Sundsvall med Magnus Almén och Björn Axelsson från brittiska ambassaden i Stockholm.  

 

10 procent till Storbritannien

De arbetar på Department for International Trade som hjälper brittiska företag att exportera till Sverige, men också stimulerar svenska företag att investera i Storbritannien. 10 procent av Västernorrlands export går i dag till Storbritannien.

– Den brittiska marknaden är viktig men också en bra plattform för att ta sig vidare ut i världen, sa Magnus Almén.

Eftersom de är anställda av brittiska regeringen var de ytterst försiktiga med att uttala sig om konsekvenserna av Brexit. Men mellan raderna var budskapet att man ska sitta lugnt i båten.

– Marknaden finns kvar och den är stor, sa Björn Axelsson.

En av de som kommit för att lyssna var Patrik Gillgren. Han driver Timråföretaget PG Marketing som importerar och säljer grävmaskiner, hjullastare och krossar.

– Vi importerar en hel del maskiner från Storbritannien och jag hade hoppats få veta lite mer om konsekvenserna av Brexit. Men det är väl för tidigt, sa han efter seminariet. 

 

Förhoppningsfull

Hans mål är att vara väl förberedd oavsett vad som händer efter våren 2019. Samtidigt tror han inte att Brexit får några jättekonsekvenser för hans verksamhet.  

– Det finns väldigt starka band och affärsrelationer mellan våra länder. Det blir nog en del komplikationer och nya rutiner men jag tror inte det slår alltför hårt, sa Patrik Gillgren.

Olof Axelsson

Publicerad: 19 april 2017 Kl.08:00

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner