Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

Tar hantverk till högre höjder


Foto: Oscar Eriksson

Torbjörn Winther lämnade ingenjörsjobbet i North Carolina för att ta över familjeföretaget i Örnsköldsvik. Nu flyttas basen till "plåtstaden" Sundsvall.
– Jag vill föra in high tech i branschen, säger han.

Visst är vinden kylig och de smala stegarna inte helt lätta att kliva på. Men väl uppe på taket är sådana världsliga ting snabbt glömda. Ovanför tronar det spetsiga kyrktornet, som trots att det fick ny koppardräkt för bara tre år sedan redan mörknat. Nedanför ger det vidsträcka vårvintergrå landskapet löften om den grönska som väntar.

– Det här är tredje och sista etappen för oss här, säger Torbjörn Winther, delägare och vd i Winther Bygg och rör sig till synes obehindrat över det lutande taket.

Vi befinner oss – bokstavligen – på Njurunda kyrka, ett par mil söder och Sundsvall.

När den ljust rosa byggnaden stod klar 1862 hade den spåntak. Nu är det dags att byta ut kopparplåten som lades på i slutet av 50-talet. Det gamla och det nya intill ser nästan identiskt ut - förutom att de nya plåtarna ännu har kvar sin glans förstås.

– Det är spännande att återskapa, säger plåtslagaren Marcus Carlsson och falsar ihop den tunna kopparplåten med sin hammare

 

Specialister

Det här är ett ganska typiskt uppdrag för Winther Bygg, som specialiserat sig på renoveringar av kyrkor och andra kulturminnesmärkta byggnader. Ofta i samarbete med andra hantverksföretag inom exempelvis snickeri och fasadputs. Arbetet på anrika Hirschka huset vid Stora torget 2006-2007 var ett riktigt prestigeuppdrag.

– Vi får ofta jobb via referenser och har något uppdrag i Stenstan varje år. Sundsvall är en riktig plåtstad, säger Torbjörn Winther.

Nyligen lades röda tak på ett par nybyggda fastigheter på Norra kajen och svart och grönt dito på kommunens Servicecenter vid gamla E4. Men någon riktig byggboom upplever han inte.

– Det drogs igång en del men sedan gick det ner igen. Mycket verkar dröja till 2018.

Att han skulle komma att leda familjeföretaget var långt ifrån självklart. Efter gymnasiet jobbade han en kort tid som hantverkare. Men efter att ha pluggat till civilingenjör på KTH i Stockholm kom han att arbeta med konstruktioner och tester åt stora industriföretag. Bland annat för Volvo i North Carolina i två år.

– När kontraktet gick ut hösten 2008 kändes det rätt att flytta hem.

 

Luften gick ur

Riktigt vad som utlöste denna längtan vill han gå in på. Men klart är att han trappade upp samtidigt som pappa Hans-Åke Winther, som grundat företaget 1989, trappade ner. Hösten 2016 avvecklades verksamheten Örnsköldsvik. Torbjörn Winther vill avdramatisera flytten till Sundsvall.

– Det var ett gemensamt beslut i familjen. Vi har pratat om att marknaden i Ö-vik är för liten i flera år men inte tagit tag i det förrän nu. 2016 hade vi ett enda större uppdrag där.

Tidigare har man bland annat jobbat med spektakulära Ting1 och Resecentrum.

– När det var klart gick luften ur marknaden.

Huvuddelen av jobben finns i Sundsvallsområdet. Resten är spridda över Mellannorrland och Stockholm. I dag har företaget 16 anställda och omsätter omkring 30 miljoner kronor.

 

Vill utveckla

Förutom att leda företaget är Torbjörn Winther marknadsansvarig, räknar på jobb och arbetar med konstruktioner. Det sistnämnda han skulle vilja använda sina ingenjörskunskaper till att utveckla betydligt mer.

– Det går att göra arbetet mer automatiserat genom att förebereda på ett annat sätt trots att varje tak en "ny prototyp". Jag vill hämta idéer från industrin. Tänk att kunna använda en 3D-kamera, scanna ett komplicerat kyrktorn eller kupol och med hjälp av den modell som skapas kunna bereda exakta plåtar till alla ytor i stället för att måtta på vanligt sätt. Men när vi kommit dit är för tidigt att säga.

Han ser också möjligheter att växa genom att ta hand om skötsel av tak och fasader för att förebygga skador.

– Det vill jag satsa på att utveckla. Nu när vi stänger i Ö-vik får jag mer tid åt att ta tag i nya projekt, säger Torbjörn Winther. 

Olof Axelsson

Publicerad: 19 april 2017 Kl.08:00

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner