Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

Skräddarsytt stöd till skogliga startups


Foto: Canstock

Västernorrland befäster sin ställning inom skog och IT. I samarbete med SCA och IBM gör inkubatorn Bizmaker en riktad satsning mot startups inom skogsindustrin.

Inkubatorn Bizmaker hjälper entreprenörer och startups att växla upp. Nu lanseras ett helt nytt program: Forest Business Accelerator. 

– Det är en riktad satsning där vi knyter samman två av länets spjutspetsområden: skog och IT, säger Bizmakers verksamhetsledare Christian Söderberg.

Med start i maj får ett tiotal företag hjälp att kommersialisera och internationalisera en skoglig produkt eller tjänst under sju månader. De får bland annat tillgång till branschspecialister, teknikplattformar, nätverk och framtida samarbetsmöjligheter.

 

Drömpartner

Satsningen görs i samarbete med SCA och IBM.

– Det är två drömpartners. Genom att korsbefrukta skogsindustrin med digitalisering och entreprenörskap hoppas vi på unika lösningar. Startups skapar det nya som man inte ser i kärnverksamheten, säger Christian Söderberg.

SCA ser acceleratorn som en möjlighet att kunna skapa nya värden och affärer.

– Vi har många lovande framtidssatsningar men det är förstås omöjligt att kunna jobba med alla intressanta spår. Därför behövs entreprenörer som kan utveckla och kommersialisera koncept som ligger utanför det som vi själva satsar på, säger Ole Terland, chef strategisk utveckling på SCA Forest Products. 

 

Nya områden

IBM bidrar med kunskap kring digital innovation och en plattform för snabb utveckling av applikationer. 

– Vi ser mötet mellan stora och små företag som mycket värdefullt och av stor vikt för att stärka innovationskraften i Sverige, säger Andreas Lundgren, marknads- och kommunikationschef, IBM Svenska AB.

Sista anmälningsdag till Forest Business Accelerator är den 23 april. 

– Produkten eller tjänsten ska vara marknadsintroducerad eller marknadsnära. Vi är öppna för idéer från hela världen men programmet kommer att vara på svenska. Det här är en prototyp, nästa omgång kan bli på engelska, säger Christian Söderberg. 

Olof Axelsson

Publicerad: 19 april 2017 Kl.08:00

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner