Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

Ikea-hyvleri i Kramfors satsar på färg


Foto: Oscar Eriksson

Varje år tillverkar Träteam i Kramfors hundratusentals hyllor för Ikea. Nu vill familjeföretaget bredda sig.
– Vi bygger ut vårt måleri för att kunna ta in fler typer av jobb, säger Jimmy Söderström, vd och delägare.

Den behagliga doften av trä följer oss överallt på Träteams hyvleri i Kramfors. Här förvandlas hårdhudat virke till babylena brädor. Men den som väntat sig att se spånen yra blir besviken. De två hyvelmaskinerna finns i slutna rum som inte går att öppna så länge produktionen pågår. 

En del av virket förpackas direkt efter hyvling. Men ungefär hälften åker vidare till en separat byggnad intill där det kapas och fräses. Delarna fogas ihop till segment och plastas in till färdiga paket tillsammans med en förpackning med skruvar och monteringsanvisning.

– Vi växlar mellan de olika stationerna, det gör jobbet roligare, säger Warhel Tahson när han tagit av sig hörselkåporna.

Han är en av företagets 43 anställda, vara ett 30-tal arbetar i produktionen. Annars sker det mesta i fabriken automatiskt, komplett med två stora orangea robotar som tålmodigt lyfter och lastar de färdiga paketen innan de flyttas till det enorma färdiglagret. Här ligger tusen och åter tusen hyllor och väntar på att bli hämtade.

Det var 2010 som Träteam Bröderna Nyberg tillverkade de första möblerna för Ikea. Då hette den enkla, träfärgade lagerhyllan Gorm. Numera är det en snarlik modell med namnet Hejne som gäller. 

– Det sägs att alla Hejne som säljs i Europa kommer från oss, säger vd Jimmy Söderström när han visar oss runt i fabriken.

 

Nytt avtal

Han är medvetet vag när det gäller Ikea-uppdraget (” kunden vill ha det så”) men vi får i alla fall veta att det sexåriga avtal som tecknades 2010 har övergått i ett nytt avtal med kortare framförhållning. Träteam investerade närmare 50 miljoner kronor 2009, varav 35 miljoner i en helt ny produktionslinje som är skräddarsydd för hyllorna. 

Möbeltillverkningen står för ungefär en tredjedel av omsättningen på drygt 60 miljoner kronor. Ytterligare en tredjedel kommer från företagets kärnverksamhet, att hyvla virke från SCA:s sågverk i Bollsta, som bara ligger en mil härifrån. Eftersom det är SCA som formellt har avtalet med Ikea – med Träteam som underleverantör – är företaget extremt beroende av en enda kund. 

 

Drivs av det affärsmässiga

Den återstående tredjedelen av omsättningen kommer från hyvelspånet som skapas i fabriken. Spånet pressas och säljs som stallströ till bland annat travbanor, ridstall och jordbruk.

– Jag har jobbat hårt för att få en balanserad avsättning men det finns fortfarande mycket att göra. Det är den här affärsmässiga delen jag tycker är roligast, säger Jimmy Söderström som jobbat i företaget ända sedan skoltiden.

Trots efternamnet (”det kommer från mamma”) är han nämligen sonson till Träteams grundare Arne Nyberg – som fyller 82 i år – som startade företaget med sina tre söner i slutet av 1980-talet. När det var dags för farfar att trappa ned 2012 erbjöds den då 30-årige Jimmy, som var företagets ekonomichef, att ta över rodret. Han hade pluggat företagsekonomi och ledarskap och fick bra stöd av styrelseordföranden Pentti Pärssinen, berättar han. Att det skulle vara något speciellt att vara chef över pappa och dennes bröder är inget han går och tänker på.

– Vi sitter alla i styrelsen och ledningsgruppen.

Förutom utvecklingen av spånprodukterna vill Jimmy Söderström öka förädlingsgraden. Bland annat genom en ökad satsning på monteringsfärdiga garage och stugor. En liten sidoverksamhet under namnet Norrlandsgarage som funnits i flera år.

– Vi vill ta ett steg vidare och erbjuda byggnader som är färdigmålade. Därför vidareutvecklar vi vårt måleri i nya lokaler under 2017. Tanken är att även kunna utföra externa uppdrag, säger Jimmy Söderström som utsågs till Årets företagare i Kramfors 2013.

Han har också förhoppningar om att hyra ut fler byggnader på industriområdet, som uppfördes av Ådalshus på 60-talet och som ägs av Nybergs-klanen.

– Här finns en otrolig potential. Utmaningen för mig som vd är att lyfta blicken och inte fastna i detaljer, säger Jimmy Söderström. 

Olof Axelsson

Publicerad: 22 mars 2017 Kl.11:09

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner