Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

ABC för skogsägare


Foto: Canstock

Var aktiv, ha is i magen och våga vara otrogen. Det är tre råd till nya skogsägare.
– Och se till att njuta. Inget slår känslan av att äga marken med bästa svampstället, säger Mikael Edman, skogsförvaltare på Skogssällskapet i Härnösand.

De träd som planteras i dag behöver växa i 75 år innan de kan huggas ned och säljas. En tidshorisont som kan kännas knepig för den som investerar i skog. Men om fastigheten är hyfsat stor och innehåller bestånd av olika åldrar kan virke avverkas kontinuerligt för att bekosta skötseln och täcka räntorna till banken. Samtidigt handlar det inte om några småpengar. 

– En normalstor fastighet på 40-60 hektar kostar runt en miljon kronor. Priset påverkas av läget, beståndets utseende och hur skogen är skött, säger Mikael Edman.

Han är jägmästare och skogsförvaltare på Skogssällskapet, en allmännyttig stiftelse som arbetar för hållbar utveckling av skog och mark och som saknar ägarintressen i sågverk eller industri.

 

Dåligt med snö i skogen

När vi träffas på hans kontor i Spiran i Härnösand vräker blötsnön ner utanför, som kontrast till den hittills snöfattiga säsongen.

– I vinter har jag inte behövt ta fram skidorna en enda gång när jag varit ute och inventerat, konstaterar Mikael Edman, som själv äger skog i Höga kusten sedan 14 år tillbaka.

– Det är något alldeles speciellt med att plocka bär eller svamp i sin egen skog. Och jag gillar att följa med i hur skogen utvecklas, det är som en trädgård i jätteformat.

Men hur ska man då resonera om man själv går i skogsköpartankar? Bättre Affärer bad Mikael Edman besvara åtta frågor som en blivande eller nybliven skogsägare ställer sig.

 Hur hittar jag rätt fastighet?

– Det finns en rad mäklare som är specialiserade på skogsfastigheter. Om du själv tänker vara delaktig i skötseln, vilket jag rekommenderar, är en bra tumregel att du ska kunna åka dit på högst en timme. Tänk på att en skog med många olika åldrar ger jämnast avkastning.

Vad avgör priset?

– Läget, hur stor del som är produktiv skogsmark och virkesförrådet, alltså en beräkning av trädens totala volym vid en viss tidpunkt. Andelen gran och tall är viktig eftersom barrträd har högre värde än lövträd. En skogsbruksplan visar volym, ålder och framtida tillväxt där markens bonitet – bördighet – avgör hur snabbt skogen växer.

Är det bäst att köpa mark med mycket ung eller gammal skog?

 – Det beror på vad man själv vill och hur mycket jobb man vill ha. Skog som är 30-50 år gammal växer mest och kräver bara lite gallring. Å andra sidan dröjer det tills den kan avverkas vilket gör att man får ligga ute med pengar.

Vad ska jag göra själv och vad tar jag hjälp med?

– Det är som med värdepapper: du kan välja att vara aktiv och köpa aktier eller investera via en fond som sköts av andra. För den som vill arbeta själv ger det mest utdelning att sköta plantsätting och röjning eftersom det inte kräver stora maskiner.

Hur hittar jag rätt samarbetspartner?

– Om du har kontakter med skogskunnigt folk, börja med att dra nytta av dem. Men kom ihåg att ” bilhandlaren alltid rekommenderar sina egna bilar ... ”. Sju av tio skosägare vänder sig bara till en aktör när de ska avverka. Var mer otrogen och jämför priser, men kör med öppna kort.

Hur lägger jag upp en plan för skötseln?

– Vid köp på öppna marknaden finns ofta redan en skogsbruksplan som beskriver fastigheten bestånd för bestånd, det är en förutsättning för att banken ska vilja finansiera köpet. Planen gäller i tio år men är man duktig och uppdatera, räcker den i tjugo år.

Om jag vill sälja en fastighet med äldre skog. Ska jag först avverka?

– Nej, titta först över din skatt. Det är många gånger bättre att inte hugga utan i stället sälja hela fastigheten med skogen kvar. Då beskattas vinsten som kapital. Säljer du i stället virket först blir den delen inkomst av näringsverksamhet, till betydligt högre skatt.

När ska jag sälja?

– Här är mitt råd att ha is i magen. Även om planen säger att ett visst bestånd ska avverkas 2017 kan du väl vänta några år om virkespriserna är låga. Det kan göra att intäkten ökar med 20 procent. Men det bygger ju förstås på att du inte behöver få loss pengarna just nu.

Olof Axelsson

Publicerad: 22 mars 2017 Kl.11:01

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner