Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

Det här är ingen enmansshow


– Måste man dela livet i jobb och fritid – handlar det inte om att göra det som ger en energi? Just nu är det jobbet, funderar Ingela Ekebro.
Foto: Kerstin Stickler

Hon skulle aldrig bli chef. Idag leder hon den största industrisatsningen i Medelpad sedan andra världskriget och har roligare än någonsin.
– De som jobbar med mig ska växa och bli ännu duktigare, säger Helios-chefen Ingela Ekebro.

På sin första anställningsintervju på SCA fick hon frågan: Vill du bli specialist eller chef? Hon svarade specialist eftersom hon inte tyckte att chef var något riktigt jobb. Nu leder Ingela Ekebro en organisation med mer än 1000 personer i den största industrisatsningen i Medelpad sedan andra världskriget – Helios – som ska fördubbla produktionen av barrmassa på SCAs massafabrik i Östrand i Timrå. 

– Min största drivkraft är att förbättra, att allt vi gör ska göras bättre i morgon än det gjordes igår. Jag hann inte jobba länge innan jag insåg att jag behövde vara chef för att kunna påverka resultatet, intresset liksom uppväcktes av uppgifterna jag fick. Och så gillar jag människor. Man är chef över människorna, inte tekniken, säger hon.

Ingela Ekebro har varit på SCA sedan 1986, ända sedan hon gick ut ingenjörsutbildningen i energiteknik på Högskolan i Västerås. På Östrand har hon varit sedan 1989. Ett av hennes första uppdrag på Östrand var att införa ISO 9001, en kvalitetssäkring av fabriken. Som ung ingenjör fick hon gå igenom alla arbetsflöden i hela organisationen, och där någonstans vaknade den, kärleken till massafabriken och branschen som hon menar flödar av kamratskap och framåtanda. När jag frågar hur det påverkar henne att gå till stora fula fabriksbyggnader varje morgon, så utbrister hon:

– Men grejen är ju att jag tycker att det är vackert!

Så åker telefonen fram och hon visar bild efter bild på fabriken i soluppgång, med solstrålar som tränger genom röken på ett näst intill – ja, faktiskt – magiskt sätt. Bilder hon bara varit tvungen att stanna och ta på väg in på området på morgonen. 

 

Flyttade mycket som barn

Men hon är själv överraskad av att det var här hon hamnade. Ingelas pappa var byggingenjör och under hennes uppväxt flyttade familjen nästan vart tredje år. Hon har bott i Skellefteå, Sörberge, Luleå och sedan på Alnö, längs en Norrlandskust som är kantad av massa- och pappersbruk. Aldrig att hon skulle jobba på ett sådant.

– Man kan väl säga att jag lärt mig att jag ska akta mig för att säga nej till saker jag inte vet något om, skrattar hon. Men skämt å sido: Idag är det många som gör karriärplaner och vet från början exakt vad de vill. Jag tror att man stänger dörrar om man gör så. Hade jag haft min plan klar hade jag missat de olika tåg som gick och tog mig hit där jag är idag.

Men hur visste du vilka tåg du skulle hoppa på?

– Jag drivs av att ha roligt, därför har jag sagt ja när jag känt att erbjudandet känts kul, utmanande och att jag haft en idé om vad det är jag vill om jag får det. Jag har haft tur, eftersom chanserna har fortsatt komma till mig hela tiden. 

I Helios-projektet är det gott om utmaningar. Det är stort och det är mycket som ska hända snabbt på en liten yta – allt medan fabriken fortfarande är igång. Normalt är det 200 personer på plats en arbetsdag, nu är det 1000 till. Nyckeln till framgång, menar hon, är att omge sig med bra människor som kompletterar varandra.  

– Det jag begär av de som jobbar med mig är att de ska göra sitt jobb, att ha respekt för varandras likheter och olikheter, och därmed bidra till att teamet blir starkare än medlemmarna var för sig. Och att de ska vara öppna och ärliga och lyfta frågor om det är något i projektet de inte tror på. 

 

Står för visionen

För henne som ledare handlar det om att sätta strukturen och se till att kommunikationen flödar. Det är ett anpassat ledarskap som ibland kräver dialog och samrådsmöten, och ibland att hon sätter ner foten och bestämmer att något ska göras nu. 

– Jag ska vara den som står för visionen och säkra att vi alla ser samma mål – och min ambition är att de som jobbar med mig ska växa och bli ännu duktigare.

Ett så stort projekt måste ha tydliga ramar. Inte minst för att engagemanget inte ska ta över och köra dem rakt in i väggen. Därför är det klargjort från början att alla som jobbar i projektet ska ha semester, att möten är förlagda till arbetstid och att ingen förväntas läsa mejl på kvällar och helger. 

– Men i vardagen tycker jag att det är lättare att gasa än att bromsa. När man är mitt inne i det är det svårt att bara logga ut och vila, hjärnan jobbar hela tiden på bättre och smartare lösningar.  Jag kan komma på mig själv med att stå och försöka räkna ut hur jag skulle kunna förbättra kaffemaskinen när jag hämtar kaffe …har det gått för långt då?

 

Jobbar mycket

Hon funderar lite över uttrycket balans i livet. Vad är egentligen balans? Just nu mycket jobb och mindre vila, måste man dela upp det i två, handlar det inte om att göra det som ger en energi?

– Jag har nog kommit fram till att jag jobbar för många timmar nu, men jag har bestämt mig för att det får vara så, för jag har kul. Min fritid består i att umgås med min familj och mina vänner. Jag kopplar också gärna av med en bok, deckare eller annat lättläst, som inte kräver att jag behöver tänka. Jag har förstått att jag inte kan göra allt.

Från och med i sommar kommer den nya fabriken startas upp steg för steg under ett års tid. Sedan tar det ytterligare ett år innan allt är på plats och projektet kan avslutas. 

Du gick från att vara chef för hela fabriken till att leda detta enorma projekt: är du på toppen av din karriär nu?

– Toppen? Vad betyder det – att man gör mest eller att man har roligast? Min dotter säger att jag är lurad. ”Är du säker på att det är en befordran när du får lämna huvudkontoret och flytta in i en barack vid parkeringsplatsen?”

Hon skrattar och fortsätter:

– Jag har haft roligt hela vägen, och det kanske finns fler toppar längre fram. Jag vet i alla fall att det inte bara är min förtjänst att jag är där jag är. Jag har haft förmånen att jobba med bra människor hela vägen. I så här stora verksamheter finns inga enmansshower.

 

FAKTA

Namn: Ingela Ekebro

Ålder: 51

Bor: I Sundsvall

Familj: Dotter Jennifer, 17.

Utbildning: Energiingenjör

Aktuell: Som chef för Heliosprojektet 

Karriär: 30 år på SCA i olika ledarpositioner. 

Fritid: Umgås med vänner och läsa böcker. Just nu på nattduksbordet ligger Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker, I farans riktning av Viveca Steen och Silverapostlarna av Jan Mårtensson.

Mia Berg

Publicerad: 22 mars 2017 Kl.10:38

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner