Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

7 000 kvm meter träning


Förutom en träningsmaskiner,
kampsportsmatta
och testutrustning finns
en 40 meters sprintbana.
Foto: Andreas Lindegren

Det som tidigare var ett jättelikt lager har nu blivit till ett jättelikt prestationscenter. I Martin 6 Serveras gamla lagerlokaler öppnade nyligen Umeå Performance Center.

Det är i Martin & Serveras tidigare lagerlokal på Västerslätt som Johan Åsberg och frun Veronica har byggt upp en 7 000 kvm stor tränings- och testanläggning i kombination med Sveriges längsta uppblåsbara hinderbana. I månadsskiftet februari/mars började anläggningen fyllas av utrustning efter stora ombyggnationer. Att omvandla ett tidigare lager till aktivitetsytor har inneburit sina utmaningar.

– Visst är det så. Entrén och gymmet var tidigare en frys. Där fanns det som ingen ventilation. Nu har vi installerat två stycken 1,8 ton tunga ventilationsaggregat som ska klara av 7 000 kvm och 1 000 personer som vistas här samtidigt. Det har varit en riktig utmaning.

Nya utrymningsvägar

Även brandlarmsystemet har fått bytas ut helt för att klara av mängden personer som nu ska vistas i lokalerna, lika så har ett stort antal utrymningsvägar fått byggas till.

– Reglerna säger att du max får ha 30 meter till närmsta nödutgång. Det brandtekniska har faktiskt varit det mest utmanande att lösa.

Leklandet, som Johan tidigare drev i Vindeln, har fått över 3 000 kvm till sitt förfogande och den längsta hinderbanan som kommer att finnas i lokalen kommer att ha 150 meter markyta. Det i sin tur innebär många fläktar som ska fylla hinderbanan med luft, något som skapar mycket oljud.

– Vi ville sänka ljudnivån så vi tog hjälp av ett företag i södra Sverige som är ingenjörer i bullerbekämpning i industrilokaler. De fick i uppdrag att konstruera en 160 meter lång låda i 1 x 1 meter med det mest ljudabsorberande material som fanns.

I den lådan har nu alla fläktar placerats och alla delar av hinderbanan har seriekopplats så ingen del ska kunna bli utan luft. Lösningen är helt unik i sitt slag i världen.

De stora pelare som finns i leklandet har byggts in med stora mjuka möbler för att skydda mot skador.

Pulssystem
Träningsanläggningen som skiljts av från leklandet, har man bland annat klätt delar av golvet med konstgräs och på den anlagt en 40 meters sprintbana. Intill finns gymavdelningen som bland annat traditionell styrketräningsutrustning, konditionsmaskiner, olympiska lyft och crossfit.  Dessutom finns en inglasad avdelning för tester med avancerad datorutrustning som visar olika typer av värden.

– Den idrottsmedicinska delen ska kunna hjälpa alla, oavsett om det är ett idrottslag eller en elitmotionär som vill testa prestationsutvecklingen. Den grupp som jag tycker det är viktigt att nå är seniorerna som kan göra hälsotester för att undvika skador. Det handlar inte om beach 2017, utan för att se hur man kan bygga muskler på ett visst sätt för att förebygga skador.

Ovanpå testdelen har det som nu blir Umeås största kampsportsmatta byggts. Totalt är träningsdelen 2 300 kvm.

Pulsmätare

Hela anläggningen har ett trådlöst pulssystem som innebär att en tränare kan följa sina aktivas puls, oavsett var de befinner i sig hallen, via skärmar i serveringen.

– Det vi ska göra ska vara med kvalitet och hittills har vi investerat runt 20 miljoner i anläggningen.

Navet i den stora lokalen blir entrén med den intilliggande serveringen som rymmer runt 150 personer. Här ska alla, oavsett om du besöker gymmet eller leklandet, kunna äta. Serveringen kommer dessutom hålla öppet för alla, även om du inte ska träna eller besöka leklandet, med både frukost- och lunchservering. Intill har man även byggt tre mötesrum som både företag och föreningar ska kunna hyra.

Mer kommer också att tillkomma. Redan nu har de planerat att bygga en bollhall, ett arbete som påbörjas nu när anläggningen öppnat.

– Den kommer att vara stängd från början. Ventilation, utrymningsvägar, högtalare och brandlarm är redan förberett. Det vi gör nu är att vi börjar bygga upp hallen med ett sportgolv som ska ha linjemarkeringar för en badmintonplan och halvplan för innebandy, basket och handboll.

Andreas Lindegren

Publicerad: 23 mars 2017 Kl.13:47

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner