Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

”Det har varit roligt att ge tillbaka till de som brinner för idrott”


Johan Åsberg står bakom
Umeå Performance Center
som öppnade i mars.
Foto: Andreas Lindegren

Han grundade T3 och Udominate. Med sin nya satsning test- och träningsanläggningen Umeå Performance Center vill Johan Åsberg skapa bättre förutsättningar för idrottsaktiva i Umeå.

Intresset för idrott, sport och träning har funnits med Johan Åsberg sedan ungdomsdagarna, men det han nog är allra mest känd för är T3, som han grundade tillsammans med Mikael Holmlund. Desto färre känner till hans idrottsliga karriär som tog honom till USA åren innan utvecklingen av T3 påbörjades.

– Jag startade det bolag som vi senare ombildade till T3 1998, samtidigt som jag hade ett elitidrottsstipendium på ett universitet i USA där jag höll på med diskus. När jag var i USA såg jag att de var längre fram än vi i Sverige när det gäller internet, bredband och hemsidor Då fanns det inte fanns så många aktörer i Sverige. Jag såg det som en utmaning.

Redan inför hans andra år i USA bestämde han sig för att vidareutveckla sina idéer.

– Jag tog alla kurser som jag skulle ha nytta av som exempelvis makroekonomi, systemutveckling och programmering. Sen slutade helt med träning och tävling och började i stort sett jobba dygnet runt med T3.

Bra goodwill

T3 har genom åren blivit en riktig framgångssaga, samtidigt som företaget har genomsyrats av Åsbergs idrottsintresse. Företaget har sponsrat otaliga ungdomslag genom åren och även hjälpt UIK när plånboken bara bestått av damm.

– Vi la säkert 90 procent av marknadsbudgeten på föreningar. Det betalar sig bra i goodwill. Det har varit roligt att ge tillbaka till de som brinner för idrott.
I 13 år var Åsberg vd för T3 innan han för runt fem år sedan lämnade över posten till Johan Hellström. Då andra hade valt en lång semester, valde Johan Åsberg att satsa vidare.

Nya matchkläder

Idrotten låg honom fortfarande nära om hjärtat och han engagerade sig i barnens idrottande som ungdomsledare. När idrottsföreningen Vindelns IF behövde nya kläder så såg Johan en möjlighet att bidra.

– De behövde nya matchkläder och det fanns inte så mycket pengar. Det är dyrt för en liten klubb i Sverige, vilket ledde till att jag startade Udominate Sweden för att kunna importera grejor för att få ner kostnaderna.

Namnet Udominate är bekant för många idag, kanske inte främst för importen av matchkläder, utan för det framgångsrika basketlag från Umeå som bär namnet.

– KFUM basket var i kontakt med T3 för att höra om de var intresserade av namnet. Jag nämnde då att mitt företag Udominate kunde hjälpa till. Jag tycker alltid det har varit snedfördelning mellan hur pengar fördelas mellan herrar och damer, så jag hjälpte dem att komma igång och det har verkligen gått över förväntan, säger han och skrattar.

Umeå Performance Center har nu öppnat på Västerslätt. Det är ett sätt för Johan Åsberg att fortsätta bidra till idrotten och de träningsintresserade i Umeå.

– Jag har alltid haft de bästa förmånerna med tränare som hjälpte mig när jag själv var idrottsaktiv. Jag minns hur det var innan man byggde friidrottshallen, hur alla hade det på Nolia, hur det var för de som var i Dragonkällaren där en stor andel fick astma av avgaserna, säger Johan och fortsätter:

– Jag har velat skapa en anläggning där det inte sitter i förutsättningarna. Inte i att du inte har rätt grejor.

Hans bild av många statliga och kommunala anläggningar är att de inte alltid byggts utifrån idrottarens behov, där anläggningar som ska vara multifunktionella och fungera för många olika idrotter, ofta kan innebära brister.

– Det här är designat och konstruerat utifrån min syn på hur det ska vara med idrott och vilka brister som brukar finnas. Vi har försökt tänka till. Oavsett om du kommer hit för att må bra och komma i form, eller om du kommer hit med ambitionen för att bli riktigt bra, då ska vi kunna hjälpa till och bidra med den kompetensen.

16 nyanställda

Förhoppningen är nu att idrottsföreningar ska se fördelarna med en anläggning som specialiserat sig, inte bara på träningsmöjligheter, utan även fysiologiska tester. Totalt har 16 personer anställts.

– Tar du ett innebandylag som exempel, då har du dina två halltider i veckan. Då är det lätt att gena med vissa saker för att man har begränsad halltid och det kan vara svårt att göra de övningarna på läktaren efter träningstiden då du stör andra.

Intresset hittills?

– Alla elitidrottsföreningar i Umeå förutom en har hört av sig. För mig är det här två flugor i en smäll. Här kan jag både hjälpa andra och ha en lönsam verksamhet.

 

Andreas Lindegren

Publicerad: 20 mars 2017 Kl.09:00    Uppdaterad: 20 mars 2017 Kl.13:47

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner