Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

Bärande affärsidé
med skogen som källa


Affärsmöjligheten finns framför ögonen på oss. Maria Eriksson driver företaget Bärande produkter som tar fram ätbara livsmedel från de norrländska skogarna.

Maria Eriksson i Vännäs såg affärsmöjligheterna i skogens skafferi och alla de växter och bär som inte tas tillvara. Bär, svamp, lavar, älgört, kirskål, kvanne och nässlor blir till bärande produkter och efterfrågan ökar stadigt.

Varför utnyttjas och används så lite av alla växter och bär som växer i Sverige? Det var en fråga som Maria Eriksson från Vännäs ställde sig för drygt tre år sedan när hon var ute och plockade bär i skogen.

– Grunden handlar om att ersätta sådant som vi importerar och som faktiskt finns i våra egna skogar. Det är ju helt galet att vi importerar nässlor från Spanien och hallonblad från Danmark, säger Maria Eriksson och fortsätter:

– Det hela väckte en tanke i mig som aldrig ville ta slut. Jag har alltid haft ett intresse åt gången som jag verkligen har grotta ner mig i. Jag gillar att vara ute i naturen, plocka bär har jag alltid gjort och även sålt en del själv, så på den vägen är det.

 

Provat sig fram

Idén föddes att skapa produkter utifrån vad svenska skogar har att erbjuda. Någon utbildning inom området har hon inte utan det har handlat om att läsa, ringa, fråga och testa sig fram.

– Jag har spenderat oändliga timmar på att söka information och tagit hjälp av kunniga personer som jag haft med mig ut på fältet och som jag kunnat fråga om jag varit osäker. Man ska vara lite knäpp för att göra det här, säger hon och skrattar.

Osäkerheten och avsaknaden av forskning kring vad som inte bara är ätbart, utan vad som långsiktigt är nyttigt för konsumenterna, har dock inneburit en hel del utmaningar och att hon valt att för tillfället välja bort en del produkter.

– Den tydligaste riktlinjen är vad Livsmedelsverket har godkänt. Det kanske är ätbart, men hur mår vi i längden om vi äter en speciell växt? Påverkas alla lika? Vi vet faktiskt inte hur det är att äta allt som finns i skogen. Jag kommer inte att skynda på mitt sortiment.

 

Säsongsbetonat arbete

Idag har sortimentet växt till att erbjuda färska och frysta produkter som bär, svamp, lavar, älgört, kirskål, kvanne och nässlor. Som komplement har hon också torkade produkterna, som exempelvis bär som blir till bärpulver, en process som blir mer aktuell under vintern då det inte går att plocka in några färska produkter.

– Det blir säsongsbetonat arbete och just nu är det rensning, torkning och paketering som gäller. Just torkningsprocessen är en hantering som kräver lite eftertanke. Det får inte finnas något vatten kvar i de torkade produkterna för då möglar de.

Från första början funderade hon på förädling genom att exempelvis tillverka egna godisremmar av bär, men insåg ganska snabbt att efterfrågan på färska, frysta och torkade produkter var så pass stor att hon skulle få svårt att mäkta med det ökade intresset från kunder. På frågan om förädling kan komma att bli aktuellt i framtiden svarar hon tveksamt:

– Det är nog så mycket i det jag erbjuder idag. Det skulle vara nästa steg, men det är en helt ny utmaning som går åt ett helt annat håll. Jag tror det räcker som det är. Jag hittar nog hellre andra företag att samarbeta med som exempelvis en sylttillverkare som vill använda mina produkter, precis som Jenny gjort, säger Maria Eriksson.

Med Jenny syftar hon på Jenny Berg som driver företaget ChokladJenny och som idag är en av många kunder av Maria Erikssons produkter.

– ChokladJenny var den första jag tog kontakt med och visade upp mina bärpulver då jag visste att hon sökte efter nya smaker. Hon blev eld och lågor över produkterna.

En annan kund som snabbt intresserade sig för exempelvis blåbärspulver var Hälsokraftbutiken i Umeå och som idag har bärpulver som ett stående sortiment och som köper in frysta bär till deras rawfood. Även företaget Ph-balans har blivit återförsäljare av hennes produkter, men största kunden har är idag restauranggrossistgiganten Martin & Servera.

– Nu är jag äntligen framme vid ett sortiment till Martin & Servera som jag kommer att fortsätta att utveckla mer framöver. Det är mycket att lära sig, exempelvis hur man ska hantera större mängder av produkterna och allt vad det innebär med förvaring, kylning och paketering. Jag ser också ett ökat intresse för svamp då folk blir mer nyfikna på andra svampa än klassiker som kantareller, säger Maria.

Även restauranger som Gotthards Krog och Sävargården är nu återkommande kunder.

 

Hemma i köket

När Maria Eriksson för tre år sedan startade företaget i form av en enskild firma låg hon minus på kontot och många omkring henne trodde inte på affärsidén.

­– Det var bara att fara ut och plocka bär. Jag köpte en bärtork och så började jag testa hemma i köket. Det blev ganska stora projekt för mitt kök, säger hon och skrattar.

Det visade sig dock att det fanns vissa som trodde på hennes affärsidé. I början av året anmälde en vän hennes företag till en tävling om Bästa affärsidé, en tävling som hon vann. Priset var ett eget aktiebolag – Bärande produkter AB.

– Jag blev chockad och förvånad. Redan när jag fick samtalet om att jag gått vidare blev jag överlycklig. Jag kände att någon trodde på mig och att det låg något i min idé. Det var det bästa med vinsten och precis vad jag behövde! En bra kontakt med Sveaskog var nog det bästa jag tog med mig från tävlingen. Att få ett aktiebolag var inte så tokigt det heller.

I början av året sade hon upp sig från sitt jobb på landstinget som undersköterska för att satsa fullt ut på företaget. Nyligen hyrde hon också en lokal i Umeå för att sköta förpackning av produkterna.

Målet nu är att utveckla de samarbeten som finns och om utrymme finns även utöka produktionen av bland annat bärpulver. För att ta sig vidare handlar det om tid och kapitaltillförsel.

– Efterfrågan finns, men mycket handlar om kapital och hur man ska organisera sig om man växer ännu mer. Att ha bra kontakter med stora markägare är A och O då allemansrätten gäller privatpersoner, inte för kommersiellt bruk.

 

FAKTA

Namn: Maria Eriksson

Född: 1978

Bor: Vännäs

Familj: Barnen Alva, 14 år, och Noel, 10 år

Husdjur: Hund och katt

Läser helst: Vet inte

Lyssnar på: Radio och poddar

Favoritmat: Allt jag slipper laga själv

Favoritdryck: Vatten och öl

Andreas Lindegren

Publicerad: 20 mars 2017 Kl.13:17

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner