Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

Hälsoföretagare låter magkänslan styra


Annika Danielsson ocn Ronya Helander erbjuder ett brett utbud inom hälsa.
Foto: Per Helander

De gjorde ingen marknadsundersökning och ingen omvärldsanalys. Istället satte sig Ronya Helander och Annika Danielsson på yogamattan, lyssnade inåt och gick på magkänslan. Resultatet är det nya konceptet House of Health by Yogastudion i Sundsvall.

I början av året tog Annika Danielsson sin yogastudio i Sundsvall ett steg vidare. Tillsammans med häsovägledaren Ronya Helander öppnade hon House of health by Yogastudion.

Under samma tak ryms nu yogaklasser, massage, akupunktur, så kallad inkashamansk energimedicin och örtmedicin, tjänster som utförs av de två ägarna och av fyra egenföretagare som hyr in sig i lokalen.

– När man vill må bättre kan det vara svårt eftersom man kanske behöver hjälp på flera olika sätt.  Här har vi samlat allt, säger Ronya Helander.

Kunderna, mest kvinnor mellan 30 och 80 år, mår ofta dåligt av stress.

– Vi har en fantastisk sjukvård som behövs, men den kan inte ta hand om kroniska, diffusa stressrelaterade sjukdomstillstånd, menar Annika Danielsson.

Inga marknadsundersökningar

Att stressen sätter sina spår syns inte minst i arbetslivet, där sjukskrivningar skjutit i höjden de senaste åren.

Men Annika Danielsson och Ronya Helander baserar inte sin satsning på marknadsundersökningar och omvärldsanalyser.

– Det är kanske det som skiljer oss mest från andra företagare: att vi låter magkänslan styra många beslut, säger Ronya Helander.

De berättar i munnen på varandra om hur den nya lokalen blev ledig samma vecka som Ronya kände att hon ville jobba mer med yoga. Hur Annika på sitt håll gick och tänkte att hon inte kunde få sin studio att växa mer på egen hand. Och hur frågan från Ronya: ”Vad tänker du om framtiden?” öppnade möjligheter till samarbete och expansion.

Magkänslan hittar de på yogamattan. Varje dag, året runt stannar de upp, lyssnar inåt, känner efter.

– Skulle vi sluta med yogan, så skulle vi behöva lägga ner. För oss är det här en livsstil, vi vill skapa ett hållbart sätt att leva. Och det är så härligt att vi kan leverera det till andra människor på ett annat sätt nu, säger Ronya Helander.

Medan yogapass och behandlingar rullar på planerar de för allt de kan och vill göra i sina nya lokal: Annika ska hålla yogalärarutbildningar. Och det finns plats för event som matlagningskurser, skräddarsydda yogakvällar eller föreläsarkvällar för upp till 25 personer.

Möta sig själv

Kompanjonerna hoppas att företagen ska hitta dit och våga satsa på hälsa för sina medarbetare.

– På jobbet använder vi mest våra huvuden för problemlösning, här tar vi hand om hela människan. Yoga är faktiskt en sorts konflikthantering, du möter dig själv och lär känna dina egna utmaningar. Många blir också friskare och mer kreativa, så företag som vågar satsa på helhetshälsa blir lönsammare.

House of health by Yogastudion deltar i inkubatorn Bizmakers program som stöttar entreprenörer från idé till marknad.  

– Vi sökte inkubatorn för att få hjälp i våra tankar om att expandera. Vi tror på det här helhetskonceptet kring människors hälsa och tror det finns utrymme för det både på andra ställen i Sverige och utomlands, säger Annika Danielsson.

 

Annika Danielsson

Ålder: 49

Familj: Man, två barn, två hundar.

Bor: I Gåltjärn

Fritid: Promenera med hundar i skogen och fjällvandring.

Annika om Ronya: Hon är intuitionen personifierad, en av de få jag känner som använder sig av den hela tiden. Hon vet ordens betydelse och lever det hon säger.

 

Ronya Helander

Ålder: 39

Familj: Man och tre barn.

Bor: I Härsta.

Fritid: Vistas i naturen, skriva, vara med familjen, yoga & meditera

Ronya och Annika: Hon är principfast, strukturerad, godhjärtad människa som tänker efter före för att kunna göra saker hållbart. Hon månar om integriteten och känner sina gränser.

 

Mia Berg

Publicerad: 16 februari 2017 Kl.09:00

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner