Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

Fastighetsdoldisen kliver fram


Peter Gotthardsson beskriver sitt arbete som en stor intellektuell utmaning. - Både fastighets- och värdepappersmarknaden handlar ytterst om makroekonomi. Det gäller att se varåt det bär långsiktigt samtidigt som det händer mycket dagligen.
Foto: Kerstin Stickler

Precis innan finanskrisen 2008 var skatte- och affärsjuristen Peter Gotthardsson med och sydde ihop en miljardaffär åt en kund. I dag är han ordförande för fastighetsbolaget Lilium. I en intervju med Bättre Affärer varnar han för uppblåsta fastighetsvärden, berättar varför han sitter lugnt i båten och ger sin syn på den tänkta skyskrapan vid torget.

Vi träffas på kontoret på Esplanaden i Sundsvall, en vacker svagt rosa jugend-byggnad.

– Det mesta av huset är intakt sedan det byggdes 1913, konstaterar Peter Gotthardsson nöjt.

Sedan 2011 är han arbetande styrelseordförande i Lilium Fastigheter. Ett relativt okänt fastighetsbolag som är verksamt över hela landet samt i Norge.

Bolaget har 13 anställda, varav sju i Sundsvall. All juridik, ekonomi och fastighetsförvaltning leds av egen personal härifrån huvudkontoret. Löpande fastighetsskötsel, underhåll, ombyggnationer och anpassningar köps in av underleverantörer.

– Vi har omkring 250 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta och hanterar ungefär 1000 hyreskontrakt så det gäller att vara effektiva.

Fastigheter för 4 miljarder

Beståndet, som har ett marknadsvärde på omkring 4 miljarder kronor, består av två delar: Centralt belägna kommersiella lokaler i Sundsvall, Luleå och Linköping. Och industri- och handelsfastigheter på 44 orter över hela Sverige, bland annat ett flertal anläggningar för bilprovningar.

Peter Gotthardsson utesluter inte fler fastighetsförvärv i dagsläget, däremot inte centralt belägna kontors- och bostadsfastigheter i regionstäder.

– De är alldeles är för dyra i dag. Till skillnad från många börsbolag vill vi inte minska vårt ägande genom att nyemittera aktier. Vi behöver inte heller ytterligare kapital för att genomföra de fastighetsaffärer vi bedömer vara långsiktigt sunda.

Systemet sätts på prov

Peter Gotthardsson ser risker i de börsnoterade fastighetsbolagens balansräkningar Bakgrunden är de nya redovisningsreglerna, IFRS, som innebär att fastighetsvärdena skrivs upp i tider av sjunkande marknadsräntor. Största delen av de börsnoterade bolagens resultat de senaste åren består av orealiserade vinster på uppskrivningar av fastighetsinnehav, enligt Peter Gotthardsson.

– När räntan börjar stiga kommer systemet att ordentligt sättas på prov. Många börsbolag blir då tvingade att skriva ned värdet på sina fastighetsinnehav, vilket inte att bli roligt för många av dem. För de högbelånade fastighetsbolagen är det inte heller säkert att de har ett tillräckligt högt eget kapital för att möte sådana förluster. Vi har gjort tvärt om och skapat dolda övervärden. Därför sitter jag lugnt i båten.

Kontor blir bostäder

Att Lilium avvaktar rätt timing för förvärv betyder inte att bolaget står till. Just nu byggs till exempel flera kontor i centrala Sundsvall om till bostäder. 

Bolaget har också valt att satsa på en helt ny nisch. En kedja miljövänliga biltvättsanläggningar under namnet Go Wash.

I dag finns fyra anläggningar, två i Sundsvall, en i Söderhamn och en i Ljusdal.

– Målet är att ha tio inom något år. Tvättarna är ett bra komplement till våra fastigheter, säger Peter Gotthardsson.

Han ger ett lugnt och nästan tillbakadraget intryck, långt ifrån andra lokala ”fastighetskungar”.

– Jag är eftertänksam och absolut inte typen som älskar att synas. Och jag har inget behov av att vara med i en massa nätverk.

Det betyder dock inte att han inte gillar att sticka ut hakan:

– Vad gäller planerna på att bygga skyskrapan vid torget i Sundsvall kan jag inte se annat än att dessa saknar ekonomisk realism. Det går inte att få lönsamhet med en så liten uthyrningsbar yta per våning som planeras. Det vore ekonomiskt vanvett, slår han fast.

Förutom fastighetsvärdet på omkring 4 miljarder kronor finns värdepapper för ytterligare runt 1 miljard kronor i koncernen.

– Nettotillgångarna i koncernen inklusive värdet av dolda övervärden på fastigheter och med tillägg för de senaste fyra årens utdelningar uppgår till cirka två miljarder kronor. Det vill säga en fördubbling av det ursprungliga kapitalet.

Peter Gotthardsson äger själv en mindre andel i koncernen.

Världsledande

Det var i rollen som skatte- och affärsrådgivare som han kom i kontakt med huvudägarna till Lilium-koncernen: Gunnar och Barbro Liljedahl som på 80-talet grundade Luleåföretaget Liko – världsledande på lyftar för vården.

– Jag arbetade på KPMG i Sundsvall och hjälpte dem med etableringar i Europa och många skatte- och affärjuridiska frågor från mitten av 90-talet.

När Peter Gotthardsson bytte arbetsgivare till PWC behöll han Liljedahls som kunder.

Något som fick avgörande betydelse då ägarfamiljen senare beslutade sig för att sälja sitt livsverk till ett amerikanskt börsnoterat bolag.

Prislappen låg på hisnande 1,2 miljarder kronor. Affären genomfördes i september 2008, precis innan investmentbanken Leman Brothers ansökte om konkurs och finanskrisen var ett faktum.

– Hade affären av någon anledning blivit fördröjd någon vecka hade den förmodligen inte blivit av. Vi visste inte vad vi skulle göra av pengarna. Var bankerna säkra nog? Slutligen bestämde vi oss för att placera medlen kortsiktigt hos Handelsbanken.

Men hur skulle pengarna placeras på sikt? Peter Gotthardsson fick en viktig roll redan från start.

– Det kom en hel hord hungriga finansmänniskor som ville ha ohemult mycket betalt för att förvalta pengarna.

Efter en omfattande offertrunda föll valet på den internationella banken UBS och deras nordiska avdelning med säte i Luxemburg.

– När de ledande personerna slutade hos UBS följde vi med dem till Lux Nordic, också med säte i Luxemburg. Detta bolag sköter vår värdepappershandel på så kallad diskretionär basis.

Samtidigt fanns en vilja att satsa i fastigheter för att få en långsiktig och stabil avkastning.

Först gjordes ett par förvärv i Norge. 2011 köptes ett större bestånd av Norrporten för 1,4 miljarder kronor.

I samma veva slutade Peter Gotthardsson som partner på PWC för att i stället arbeta heltid för familjen Liljedahl.

– Gunnar och Barbro kände stort förtroende för mig. Därför lades huvudkontoret också till Sundsvall eftersom jag bor här, konstaterar han.

 

Åker gärna långa skidlopp

Namn: Peter Gotthardsson

Ålder: 56 år

Utbildning: Jurist, Uppsala universitet

Gör: Arbetande styrelseordförande och delägare i Lilium Fastigheter och moderbolaget Family Holding i Alvik sedan 2011

Familj: Sambon BaeRi och barnen Sanna, 25, Viktor, 23, och Petra 9

Bor: I villa i Sundsvall

Fritid: Skidåkning, har bland annat åkt Vasaloppet (9 mil) och italienska Marcialonga (7 mil). Gillar att vara i naturen, äger skog i Sundsvall och Klövsjö. 

Olof Axelsson

Publicerad: 16 februari 2017 Kl.09:00

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner