Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

Nytt samarbete ska lyfta klimatet i Västra


Näringslivschef Tommy Eriksson ser positivt på ökat samarbete mellan företagarföreningarna. Annelie Norrbom, vd för Flooré, är en av de drivande.

Det går trögt att förbättra företagsklimatet i Ånge. Därför bildar företagarföreningarna nu ett gemensamt bolag.
– Det blir färre styrelsemöten och mer verkstad, säger en av initiativtagarna Annelie Norrbom, vd på golvvärmetillverkaren Flooré.

Plats 271, 206, 246, 240 – och så ett ras ned till plats 271 igen för 2016.

Ånges placering i Svenskt Näringslivs rankning över företagsklimatet i landets 290 kommuner de senaste fem åren är ingen rolig syn.

Nu görs en satsning på att vända trenden genom ökat samarbete mellan de lokala företagarföreningarna.  

Fränsta köpmän, Ånge köpmän, Företagsgruppen och Företagarna Västra Medelpad har jobbat tillsammans sedan 2011 genom projektet Företagskraft. Men när projektpengarna tog slut 2014 rann det ut i sanden.

Nu gör de fyra föreningarna – plus Destination Ljungandalen – ett omtag genom att bilda ett nytt aktiebolag. Alla företag i kommunen erbjuds att bli delägare till en insats av 1000 kronor.

Förebilden är Markaryd som bildat ett liknande bolag. I år hamnade den småländska kommunen på plats 27 i rankingen av företagsklimatet.

Ny styrelse

I februari hålls ett första årsmöte då en ny styrelse ska väljas. Fram till dess fungerar ordförandena för de befintliga företagarföreningarna som interimsstyrelse.

– Det är viktigt att det blir en riktig nystart. Min ambition är att det inte bara ska vara de som engagerar sig i dag. Vi måste få in nya fräscha namn, säger initiativtagaren Annelie Norrbom, vd på golvvärmetillverkaren Flooré.

Målsättningen för första året är att sätta organisationen och samarbetsformerna samt att få 50 av kommunens omkring 600 företag ska bli delägare.

– Det är en stor utmaning eftersom intresset för att träffas och nätverka generellt är lågt. Vi måste se till att det verkligen finns en mening vara med och att skapa en vilja till engagemang. En viktig uppgift för bolaget är att få till ett tightare samarbete med kommunen. Företagsärenden måste ha högre prioritet och behandlas effektivare än i dag.

Tanken är att bolaget ska ha en anställd som jobbar operativt.

– Vi ska inte vara spretiga utan ha ett par fokusområden per år och göra riktade insatser som ger resultat. Vi kommer att ha företagarfrukostar och bjuda in alla företagare, men där varje delägare direkt kan vara med och fatta beslut, säger Annelie Norrbom.

Ånge kommun har lovat stödja bolaget med 100 000 kronor per år i tre år. Förutom insatsen kommer delägarna att betala en serviceavgift som varierar beroende på antal anställda (1 000 kronor för 1-10 anställda).

Bättre schvung

Näringslivschef Tommy Eriksson är positiv till det nya bolaget.

– Det blir en tydlig samarbetspartner till oss och bättre schvung i arbetet för att få ett bra näringslivsklimat.

Själv slutar han dock sin tjänst vid årsskiftet. Tillsammans med två vänner startar han ett bemanningsföretag med bas i Umeå. 

– Det känns tråkigt att lämna Ånge just i det här intressanta skedet. Men jag känner att det egna företaget är en chans jag inte vill missa, säger han.

Olof Axelsson

Publicerad: 20 december 2016 Kl.13:28

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner