Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

Så fixar du skatten inför årsskiftet


Årsskiftet närmar sig och med det bokslut för många företag. Här är skattereglerna du måste ha koll på inför bokslutet.

För många små- och medelstora företag kan det vara svårt att hålla koll på alla skatteregler vilket kan innebära att man betalar onödigt mycket skatt. Jan-Erik W Persson, skatteexpert som bland annat arbetar som konsult åt Visma, tipsar om de viktigaste reglerna som du inte får missa.

– Har du ett aktiebolag är det viktigt att du ser över vilka möjligheter du har att ta ut utdelning och där finns det två olika regelsystem som leder till relativt låg beskattning, säger han.

Den första regeln handlar om lönekravet i fåmansbolag. Där måste du säkerställa att någon av familjens medlemmar får en tillräckligt hög lön under 2016, annars missar du chansen till att få räkna av företagets lönesumma under 2016, som utrymme för en relativt lågt beskattad utdelning under 2017.

Sparat från tidigare år

En utdelning som görs från ett fåmansbolag beskattas idag med 20 procent i utdelningsskatt så länge utdelningen ryms inom ett särskilt beräknat utdelningsutrymme. Det utrymmet består av ett årligt beräknat gränsbelopp samt av eventuellt sparat utdelningsutrymme från tidigare år.

– Den totala skatten på en sådan utdelning blir 37,4 procent eftersom en bolagsskatt med 22 procent normalt ska betalas på vinsten i bolaget, innan resten kan användas för utdelningen, förklarar Jan-Erik Persson.

Bäst förutsättningar är det när årets nya gränsbelopp får beräknas enligt den så kallade lönesummeregeln. Då man får, både i bolaget och dess dotterbolag, räkna in 50 procent av föregående års lönesumma in i det nya årets gränsbelopp. Att räkna ut detta för hand kan dock vara väldigt krångligt, men med hjälp av ett skatteprogram kan det vara löst på några sekunder.

Det andra tipset innefattar lite större företag som har ett större överskott, ett par anställda och ett större utdelningsutrymme.

– Har man inte utnyttjat full utdelning som understiger gränsbeloppet kan man spara den till kommande år.

 

Förslag till höjning

Jan-Erik varnar dock för att en eventuell skattehöjning kan komma att vara aktuell kommande år.

– Skatten för utdelningen är 20 procent, men det finns ett förslag om en höjning till 25 procent. Det är också något företag som redan har stora sparade utdelningsutrymmen bör tänka på, att kanske redan nu göra en extra utdelning.

Som företagare bör du också undvika att deklarera en inkomst av tjänst som överskrider gränsen då man börjar betala statlig skatt. När tjänsteinkomsten når det taket är det mer ekonomiskt att välja utdelning från ett fåmansaktiebolag eller inkomst av räntefördelning från en enskild firma eller handelsbolag.

– Det är klokt att fundera på hur stor inkomst man vill ha. En verksamhet som tillåter att man tar ut en rejäl lön kan leda till att man passerar gränsen och då får skatt och avgifter på 65-70 procent, världens högsta marginalskatt.

Inkomstgränsen för dig som fyllt högst 65 år är 443 200 kronor under 2016. Summan motsvarar en lön på cirka 36 900 kronor. För personer som fyllt 66 år är gränsen högre, 469 300 kr.

Överstiger årsinkomsten av tjänst 638 800 kronor, vilket ger en månadslön på cirka 53 200 krono, beskattas du med 25 procent i statlig skatt på det överskjutande beloppet.

– Eftersom arbetsgivaravgifter i dessa inkomstlägen inte ger några förmåner alls och jobbskatteavdraget avtrappas med tre procent av inkomstökningen, är skatten totalt drygt 70 procent på en inkomstökning över årsinkomsten 638 800 kr om kommunalskatten är 33 kronor, förklarar Jan-Erik W Persson.

 

Planerade inköp

Har du som företagare planerat att göra inköp av inventarier i början av 2017 kan du med fördel istället välja att köpa in dessa under 2016. De får nämligen alltid skrivas av direkt så länge beloppet inte överstiger 22 149 kronor.

– Att köpa inventarierna i slutet av 2016 i stället för i början av 2017 är alltid fördelaktigt skattemässigt för den som har kalenderår som räkenskapsår och har en verksamhet som går med överskott. Framför allt gäller det om företaget ska köpa dyrbara maskiner eller andra inventarier där avskrivningarna måste fördelas på flera år. När företagets räkenskapsår slutar 31 december är det alltid skattemässigt bra att göra sådana affärer före årsskiftet, istället för i början av januari året därpå. Det blir då avskrivning för ett helt år, även om företaget kanske bara ägt det nya inventariet ett par dagar i slutet av december.

Året 2016 har inneburit en hel del förändringar för företagare med bland annat slopad avdragsrätt för privat pensionssparande, höjd skatt på investeringssparkonto och förändringar kring ROT-avdraget med sänkning från 50 procent till 30 procent av arbetskostnaden. Inför 2017 väntas dock inte lika många och stora förändringar.

– Inkomstgränserna kommer att vara lite annorlunda, de vet man redan nu hur de kommer att se ut för 2017. Annars är det inga radikala förändringar som har föreslagits i budgetförslaget. Sen vet man självklart inte med säkerhet förrän det är beslutat, säger Jan-Erik W Persson.

Andreas Lindgren

Publicerad: 20 december 2016 Kl.11:17

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner