Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

Nu får dansaren sina första repliker


Elin Kristofferssons alter ego "Dotty" uppträder med blåsprayat hår, galanta blusar, fräsiga brillor, ljud-loopar och emellanåt utflippade rörelser.
Foto: Kerstin Stickler

Elin Kristoffersson fick nog av den stenhårda konkurrensen i Stockholm. I dag är hon Västernorrlands enda frilansande dansare – och snart även skådis.

"När jag var sex år såg jag en film på dagis om en flicka som dansade balett. Jag blev fascinerad och fick börja i dansskola hemma i Härnösand. Men efter bara två år slutade balettfröken, och sedan hittade jag inte tillbaka till dansen förrän på gymnasiet i Stockholm.

Efter en ettårig dansutbildning i Umeå och tre år på Balettakademin i Göteborg försökte jag ta mig fram som dansare i Stockholm samtidigt som jag pluggade konstvetenskap. Men jag fick bara enstaka dansuppdrag och försörjde mig genom att jobba på ICA och MQ.

För fyra år sedan fick jag nog av att ständigt få nej på auditions och flyttade hem till Älandsbro för att jobba med egna föreställningar. Det var också viktigt av personliga skäl att lämna Stockholm.

Det är fantastiskt roligt att koreografera och sedan framföra dans – både enstaka uppträdanden och turnéer. Jag har också förmånen att få träna tillsammans med Norrdans anställda dansare.

Kunderna är skolor, museer och andra kulturarrangörer. Det är roligare att vara kulturskapare i Västernorrland än i Stockholm eftersom här finns kulturella tomrum att fylla och få idéer från.

Jag vänder mig också till privata företag som exempelvis ska ha en invigning. Dans är inte alls smalt och svårtillgängligt som många tycks tro!

Efter nyår kommer jag att göra en barnföreställning tillsammans med Teater Soja som ska visas både i och utanför länet. Deras skådespelare kommer att dansa och jag ska för första gången vara skådespelare. Det känns otroligt spännande."

Berättat för Olof Axelsson

Namn: Elin Kristoffersson

Ålder: 37 år

Familj: Dottern Inez, 6 år

Bor: I mormors gamla hus i Älandsbro

Gör: Driver enskilda firman Korona Dans sedan åtta år tillbaka. Undervisar i dans på ett studieförbund.

Gillar: Springa, sticka, titta på modern konst. "Och så dansa så klart. Det är fortfarande det jag brinner mest för."

Ogillar: Livslögner "Väldigt ofta rättfärdigar vi saker i våra liv och omförhandlar våra bevekelsegrunder. Jag jobbar på att inte göra det.”

 

Olof Axelsson

Publicerad: 15 december 2016 Kl.09:25

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner