Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

Sociala robotar


Suna Bensch, Thomas Hellström och Lennart Edblom.
Foto: Mikael Hansson

Projektet Socrates ska under fyra år forska i hur robotar, så kallade sociala robotar, kan anpassa sig till äldre personers känslor och handlingar. Totalt ska femton doktorander på sju olika universitet och forskningsinstitut tillsammans med tre industriella partners, två slutanvändarorienterade partners och tre affärsorienterade organisationer forska inom ämnet.

Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet fungerar som samordnare för projektet som beviljats finansiering på 3,9 miljoner euro och som är en del av Marie Sklodowska-Curie-programmet inom EU:s stora Horizon 2020-satsning. Två av doktoranderna kommer att anställas vid Umeå universitet.

– Syftet med projektet är att forskningen ska lösa verkliga behov, och vi har därför samlat inte bara akademiska experter utan även robotföretag och organisationer som jobbar med affärsutveckling och dessutom äldrevård. Det kommer att bli en stimulerande utmaning att få till ett fungerande samarbete mellan alla dessa parter som normalt inte jobbar tillsammans, säger Thomas Hellström, professor och en av koordinatorerna för projektet.

En social robot ska inte bara kunna integrera med människor genom att vara fysiskt närvarande, utan även genom att kunna kommunicera socialt och uppfatta användarens känslor. Exempelvis ska en social robot kunna uppfatta ledsamhet, glädje eller trötthet och utifrån det kunna anpassa sig efter människans situation och behov genom att exempelvis föreslå aktiviteter eller ringa anhöriga.


Publicerad: 23 november 2016 Kl.10:00

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner