Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

7 tips om factoring


Foto: Canstock

Att sälja enstaka eller alla sina fakturor, så kallat factoring, är en tjänst som erbjudits företag under drygt 20 år, men det är först under de senaste åren som tjänsten blivit riktigt populär. Här kommer 7 tips som hjälper dig på vägen.

1. Du kan inte låna hur mycket som helst
Om du inte ser andra vägar att öka din likviditet, till exempel genom lån eller checkkredit, kan factoring ge snabbt likviditetstillskott. Tänk på att factoring som kreditform alltid står i relation till omsättningen i ditt företag. Du kan endast låna pengar i proportion till hur mycket du fakturerar i företaget.

2. Undvik dubbel pantsättning
Du får inte sälja fakturor som redan är intecknade hos banken.

3. Factoring utgör alltid en risk
Factoring är en förhållandevis dyr kreditform, därför bör du se till att kostnaderna täcks upp av dina egna marginaler i företaget.

4. Hur kreditvärdigt är ditt företag?
Ett factoringbolag kommer inte att köpa fakturor av dig utan vidare. Den som lånar eller köper fakturan gör alltid en bedömning av dig som företagare. Ju mer framgångsrikt och stabilt ditt företag är, desto lättare har du att sälja dina fakturor och till ett lägre pris.

5. Kundsynen hos factoringbolaget är viktigt
Tänk på att den som köper din faktura också äger den och därmed bestämmer hur kravprocessen ska fungera för att få in pengarna från din kund. Om du säljer din faktura till en oseriös aktör finns det risk att din kund blir dåligt eller på andra sätt otrevligt bemött. Gör därför endast affärer med seriösa factoringbolag som du litar på och har en sund kravhantering och kundsyn.

6. Jämför priser och aktörer
Det råder stora prisskillnader på marknaden för factoring, större än på den traditionella lånemarknaden hos bankerna. Gör din hemläxa och jämför olika bolag innan du bestämmer dig för vem du vill göra affärer med.

7. Inkassoavgifterna tillfaller inte dig
När du säljer en faktura till ett factoringbolag säljer du också bestämmanderätten. Det innebär att eventuella arvoden, förseningsavgifter och andra avgifter som rör kravhanteringen tillfaller factoringbolaget.

Källa: Visma


Publicerad: 21 november 2016 Kl.14:07

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner