Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

Så fungerar
factoring


Anders Lindén på Visma förklara hur factoring fungerar.

Att sälja enstaka eller alla sina fakturor, så kallat factoring, är en tjänst som erbjudits företag under drygt 20 år, men det är först under de senaste åren som tjänsten blivit riktigt populär. Allt fler företag väljer att använda vad som kan ses som en snabb finansieringsmetod.

– De största målgrupperna är nystartade företag som inte har någon historik att visa upp för banken när de vill låna kapital och företag som är i en expansiv fas och inte har kapital för den omsättningsökning man har i verksamheten, säger Anders Lindén, försäljningschef på Visma.

För många företag kan factoring ses som ett snabbt sätt att få tillgång till kapital, men innan man bestämmer sig finns det flera saker man bör överväga, bland annat hur man väljer att sälja eller belåna sina fakturor, vilket i sin tur innebär olika risker.

– Det finns flera varianter. Vid så kallat fakturaköp överlåter/säljer du enstaka eller alla fakturor till ett finansbolag. Fakturaköp görs med eller utan regress, det styrs av finansbolaget eller du som ska sälja fakturan. Regress innebär att om en faktura är obetald efter normalt 30 dagar räknat från förfallodatum så måste du som utställare av fakturan återföra det belopp som finansbolaget har utbetalt till dig. Säljer du fakturan utan regress innebär det att finansbolaget övertar kreditrisken, förklarar Anders Lindén.

Många varianter
Att använd sig av factoring med regress innebär att upphandlaren handhar fakturan fram till ett visst datum och står för att betalningspåminnelse skickas ut om fakturan inte betalas i tid. Men om fakturan fortsatt blir obetald måste företaget köpa tillbaka fakturan, vilket innebär att kreditrisken fortfarande finns kvar hos fakturautställaren om fakturan förblir obetald.

– Utan regress innebär att det är factoringbolagets problem att få betalt, även efter att fakturan blivit förfallen. Dock ska man vara medveten som företag att om fordran blir bestriden gäller inte längre köpet av fakturan och den återgår till fakturautställaren. Då har man fått betala ett högre pris för att slippa kreditrisken och får ändå tillbaka fakturan och kreditrisken. Där bör man tänka sig för, förklarar Anders Lindén.

Eftersom kreditrisken varierar beroende på alternativ så varierar även kostnaderna för tjänsterna.

– Så är det. Ju högre risk för factoringbolaget desto mer pengar kostar tjänsten.

En ytterligare variant av factoring är fakturabelåning som innebär att företaget belånar sina fakturor hos ett factoringbolag. Belåningen sker då på hela reskontrasaldot och normal belåningsgrad ligger mellan 60-80 procent. Företaget måste i sin tur meddela sina kunder om överlåtelsen av fakturorna och kundernas betalning ska enligt överlåtelseavtal betalas till factoringbolaget. Även inom fakturabelåning finns det ett ”bäst före datum” på fakturan. En faktura som blivit mer än 30 dagar gammal räknat från förfallodatum tas bort från belåningsunderlaget och krediten minskas för fakturautställaren. Fakturabelåning är mycket vanligt hos banker.

– Det du bör tänka på om du ska sälja enstaka fakturor är att du väljer en och samma kund vars fakturor du kontinuerligt säljer. Annars kan det bli väldigt jobbigt för din kund att veta vem de ska betala och det blir lättare för dem att strukturera sig i sin hantering. Det brukar även factoringbolagen uppskatta, säger Anders Lindén.


Hur mycket factoringbolagen tar betalt för att köpa en faktura varierar, men snittet ligger kring 2 till 3 procent av fakturabeloppet. Belånar du reskontran är räntekostnaden lägre men då tillkommer oftast administrativa avgifter per faktura och limitavgifter vilket höjer totalpriset för tjänsten.

– 2-3 procent är jämställt med 24-36 procent i årsränta.

Lukrativ marknad

Idag finns ett hundratal factoringbolag i Sverige och marknaden ses som lukrativ vilket har fått effekten att fler aktörer börjar erbjuda tjänsterna. Detta har i sin tur också medfört att det finns mindre seriösa factoringbolag på marknaden.

– De allra flesta är seriösa, men med det ökade antalet factoringbolag dyker det upp många mindre aktörer med begränsade resurser och tillgång till pengar. Vissa av dem kan ta genvägar och vara snabbare på att backa en faktura (läs regress). Tipset är att jobba med de etablerade varumärkena och även kolla med finansinspektionen om någon har anmälningar på sig.

Om du har lån från banken kopplade till ditt företag bör du även se över hur de lånevillkoren ser ut. Det finns nämligen risk för så kallad dubbel pantsättning, vilket inte är tillåtet.

– Ett företag som har en kredit hos banken har ofta intecknat sina företagstillgångar till banken. Där ingår normalt kundfordringar. Om du då anlitar ett factoringbolag har du sålt eller belånat något som redan är pantsatt hos banken. I realiteten så har fakturafordran omvandlats till tillgångar i kassan.

Andreas Lindegren

Publicerad: 17 november 2016 Kl.11:00

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner