Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

Sprider värme i kalla krigets spår


Att gå omkring nere i Hemsö Fästning är som att röra sig i en tidskapsel. Och man behöver inte själv ha gjort lumpen för att känna historiens vingslag.
Foto: Kerstin Stickler

Visst är förpackningen viktig. Men det måste finnas något äkta där under. Det vet Christer Sefbom som driver Hemsö Fästning tillsammans med hustrun Kicki.
– Jag är van vid ställen där man bygger slott av plast. Här finns redan allt på riktigt, säger han.

Christer Sefbom växte upp på Hemsön – den lilla ön strax norr om Härnösand med den stora försvarsanläggningen från kalla krigets dagar.

Efter att ha jobbat många år med att utveckla turismanläggningar över hela världen, bland annat i USA, sökte han sig tillbaka till rötterna.

Sommaren 2009 tog han och hustrun Kicki över driften av restaurangen vid Hemsö Fästning.

På den tiden var det Länsmuseet som skötte visningarna av den spektakulära anläggningen, som militären lämnade helt 1992.

40 meter under jorden huserade som mest 320 värnpliktiga i en egen kärnvapentålig värld. Centrum var de tre tornen med kraftiga luftvärnskanoner som bemannades av 25 soldater vardera.

Dessa och alla nödvändiga servicefunktioner: logement, sjukvårdsavdelning, mäss, radaranläggning, mekanisk verkstad ... Allt är bevarat.

Christer Sefbom tyckte att många fler borde kunna lockas till ön, och bjöds ner till Uppsala för att träffa ägaren Statens fastighetsverk.

Och idéerna föll i god jord. 2010 fick paret uppdraget att långsiktigt driva hela anläggningen, som är klassad som statligt byggnadsminne.

Sedan dess har antalet besökare ökat från omkring 4 000 per år till dagens 19 000. Sommaren är högsäsong, men Hemsö Fästning är öppet för bokade grupper året om.

– När vi passerade 10 000 besökare stod valet mellan att satsa stort eller att göra något helt annat. Så förra sommaren stod vår nya restaurang- och konferensanläggning klar, säger Kicki Sefbom.

Det är fortfarande staten som äger mark och byggnader, men all inredning, både i restaurangen och i museet ägs av paret Sefbom.

– Vi jobbar hela tiden för att ge besökarna något mer. Vi sätter successivt in mer ljudeffekter och annan teknik, men det är dyrt, säger Christer Sefbom.

Det finns också planer på nya kringaktiviteter för att locka främst barnfamiljer.

– Nästa sommar ska vi ordna ridning på islandshästar. Vi hoppas också kunna erbjuda boende till förbokade grupper.

På anläggningen jobbar 26 personer under sommaren, och Christer Sefbom berättar att han ibland kallas för ”arga snickaren” eftersom han är så noga med hur gästerna bemöts.

– Jag är ständigt på med saker som att man ska se kunden och le, och tacka när man får pengarna i handen. Sådant som låter självklart men som många andra besöksmål slarvar med.

 

Fakta Hemsö Fästning

Hemsö Fästning var kustförsvarets största anläggning och är den enda bevarade i sitt slag. 1953 påbörjades bygget av den atombombssäkra anläggningen 40 meter ner i berget, fyra år senare stod den klar. Syftet var att med hjälp av främst tre stora luftvärnskanoner skydda de viktiga industrierna i Ådalen och hamnen i Härnösand från angripare. Som mest fanns 320 värnpliktiga där fram till 1989, då den övergick till att vara en övningsanläggning. 1992 stängdes den för gott. Hemsö Fästning är sedan 1998 ett statligt byggnadsminne som Statens fastighetsverk har i uppdrag att förvalta och visa upp för allmänheten.

 

Olof Axelsson

Publicerad: 3 september 2016 Kl.12:00

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner