Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

Social fastighetsprofil slåss om prestigepris


Henrik Svedin, ägare till Svedin Sundsvall AB har chansen att kamma hem Årets företagare i Sundsvall.
Foto: Kerstin Stickler

Han är pappa till ett gubbtungt fastighetsnätverk, driver ett nytt kontorshotell och har precis startat bolag med tre konkurrenter. Samtidigt flyr han kontoret varje fredag för att kunna vara med barnen. Den 22 september har Henrik Svedin chansen att bli Årets företagare i Sundsvall.

– Nästan alla hyresgäster här jobbar med fastigheter, det är roligt att samla företag ur samma bransch.

Henrik Svedin guidar runt i de tjusigt inredda lokalerna vid Vängåvan i centrala i Sundsvall, där Sundsvalls Nyheter huserade innan de slukades av Mittmedia-koncernen.

– Tidigare hade jag ett annat mindre kontorshotell och de flesta följde med hit i våras. Nu är nästan allt uthyrt.

I december 2015 köpte hans bolag Svedin Sundsvall AB fastigheten, som förutom kontorshotellet inhyser restaurang Oscar och bostäder. Och fler kan det bli.

Henrik Svedin planerar att bygga sex nya små lägenheter på den 500 kvadratmeter stora vinden, lämpliga för ungdomar.

– Redan den förre ägaren beviljades bygglov och jag hoppas på byggstart nästa år. För att få en levande stad är det viktigt att det bor folk i centrum.

Henrik Svedin brinner för Sundsvall, staden han valde att lämna som 23-åring. Kosan styrdes mot Narvik i Nordnorge, där han startade ett äventyrscenter för dykare.

– Där finns många fartygsvrak från andra världskriget på grunt vatten. När det tidigare dykförbudet togs bort åkte jag upp på vinst och förlust och blev kvar i nio år, säger han.

Verksamheten gick bra och de sista åren i Norge började Henrik investera i fastigheter hemma i Sundsvall. Den första var ett hyreshus på Rosenborgsgatan på Östermalm.

– Min pappa tog hand om skötelsen av fastigheterna. Det var en viktig del i hela upplägget, säger Henrik Svedin.

2006 bestämde han sig för att sälja dykverksamheten och flytta hem och bilda familj.

– Jag fick bra betalt för företaget och satsade på fler fastigheter. Men tanken var inte att jobba med det på heltid.

I stället valde han att fortsätta på den marina banan. Han utbildade sig till räddningsdykare, tog skepparexamen för kommersiell trafik och körde turister i skärgården i en egen båt.

Han sökte sig sedan till Kustbevakningen där han avancerade till befälhavare/styrman.

För fyra år sedan kom Henrik Svedin till ett vägskäl. Fastighetsbeståndet hade vuxit till 100 lägenheter. Han blev pappa för andra gången, samtidigt som hans egen far skulle trappa ned arbetet.

– Inom Kustbevakningen jobbar man åtta dagar i stöten. Till slut räckte inte tiden till och jag valde att satsa på företaget till 100 procent.

De senaste två åren har verksamheten vuxit rejält.

– Fastigheter är bra, det är något att ta på. Och jag är lokalpatriot. Jag har fått erbjudanden om att köpa fastigheter i andra städer men har ännu så länge tackat nej.

Fastighetsvärdet ligger nu på omkring 160 miljoner, vilket gör att bolaget kvalar in på listan över de tio största fastighetsägarna i Sundsvall, enligt Henrik Svedin.

– 2015 blev det bästa året sedan starten. Vi sålde tre fastigheter och köpte fem, och de låga räntorna gav ett bra driftsnetto.

Förutom den vid Vängåvan, där kontorshotellet ligger, äger bolaget två större fastigheter på Köpmangatan (där restaurang Udda Tapas respektive Lindstedts Advokatbyrå finns) samt 12 mindre bostadsfastigheter.

 

Hur ser du på marknaden nu?

– Det blir svårare och svårare att göra bra affärer. Det är lite dyrt nu så jag avvaktar.
Annars är strategin att köpa två nya fastigheter när jag sålt en befintlig.  Jag har kört på ganska hårt länge och är tillfreds där jag är nu. Jag har ingen drivkraft att bli stor, däremot att göra bra affärer.

Henrik Svedin är en av tre finalister till att bli Årets företagare i Sundsvall. Priset delas ut på Sundsvall Business Awards den 22 september.

"Henrik är en ambassadör och förebild i branschen som gör det lilla extra för kollegor och konkurrenter, utan tanke på egen prestige", heter det i juryns motivering.

För tre år sedan drog han igång ett uppskattat nätverk för fastighetsbranschen tillsammans med branschkollegan Pär Lundgren. Henrik satt sedan tidigare i styrelsen för Fastighetsägarna Sundsvall men saknade ett mer aktivt forum.

– Jag ringde runt till alla jag kände till och frågade om de ville vara med. Vi träffas fyra gånger per år, äter middag och lyssnar till en intressant föreläsare. I dag står banker och andra i kö för att få vara värd för träffarna.

I dag finns 37 medlemmar, alla utom en är män.

– Tyvärr är det så branschen ser ut, säger Henrik Svedin.

Samarbete ligger honom överhuvudtaget varmt om hjärtat. Tillsammans med tre andra fastighetsägare har han precis dragit igång ett gemensamt fastighetsskötselbolag.

– Vi delar på personal, utrustning och kompetens. Tanken är att det ska vara effektivare och billigare. Vi startade den 1 augusti och målet är att ha arbetsledare och sju fastighetsskötare. På sikt vill vi även sälja tjänster till andra fastighetsägare.

Trots sitt stora engagemang i företaget väljer Henrik Svedin att dra ner på arbetet.

– Jag försöker jobba hemifrån på fredagarna och är annars på kontoret mellan 9 och halv fyra, då jag hämtar barnen. Jobbet är viktigt men livet handlar om så mycket mer. När min svärmor dog efter en kort tids sjukdom förra året fick jag en rejäl tankeställare.

Olof Axelsson

Publicerad: 1 september 2016 Kl.11:17

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner