Till Bättre affärers startsida
Välj din ort
Sundsvall
Härnösand
Timrå
Ånge
Umeå
Jämtland
Härjedalen
Start NyheterExperternaKrönikorNyhetsbrevTidningenKontakt

E-handel i
andra länder

Jag driver en webbshop och har så smått börjat få förfrågningar från andra länder. Men det är ju en snårig djungel kring de lagar som styr e-handeln och jag skulle behöva lära mig mer innan jag börjar i större skala. Vad ska man tänka på?
BM

Maria Wallner svarar: Internet har skapat nya möjligheter och utvecklingen går snabbt framåt. Det ger svenska företag chans till affärer på en större marknad. 

Generellt när det gäller export så är det viktigt att se över sitt val av marknad.

Förutom e-handelsmognad och efterfrågan så är det viktigt att se om produkten behöver anpassas eller om det finns restriktioner. Ska man sälja utanför EU måste man även ta tullar och andra eventuella avgifter med i beräkningen. Hur tar man sedan betalt för produkten? Olika länder har olika vanor och önskemål om hur man vill betala. Betalningslösningar skiljer sig åt bara inom de nordiska länderna.

Kunden tycker om att handla ”lokalt”, så många vittnar om att genom att anpassa sin web till den aktuella marknaden vad det gäller språk och bilder gör att man känner starkare förtroende för det företag man handlar av. Kan man dessutom visa att man är E-handels certifierad så ökar kundens känsla av säkerhet. Leveransen är viktig. Vilken logistiklösning ska man välja? Ofta blir det fler små försändelser istället för enstaka stora och hur hanterar man returhanteringen i respektive land?

En annan viktig fråga att reda ut är vad det aktuella landet har för krav på etableringsform för e-handelsföretag samt vilka gränsvärden för omsättning som gäller för dessa (har med bl.a. momsplikt att göra).

Den 3 juni arrangerar Business Sweden och Almi ett seminarium kring E-handel i Norden i Östersund som kan hjälpa till att räta ut några av de frågetecken som finns.

Det finns också mycket information att hämta på nätet. På bättreaffarer.nu hitar du en lista med några bra sajter att börja med.

Här är några bra sajter att börja med:

Tullverket 

E-handelsguiden

E-handels info från Enterprise Europe Network

 

 


Publicerad: 18 juni 2014 Kl.10:18

Dela denna sida på Facebook. Dela denna sida på Twitter.

Copyright © 2017
MediaInvest, Terminalvägen 12, 861 36 Timrå, 060-57 21 50
Journalisthuset, Thulegatan 6, 852 34 Sundsvall, 060-15 27 20
Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, 090-10 00 88
En produktion av WEB is IT | Webbhotell | Hemsidor | Domäner